2011. június 27., hétfő

Málnadzsem, seperc alatt


Kezdem úgy érezni, hogy az idén csak nem tervezett, spontán befőzéseim lesznek. Talán nem kellett volna gyűjtögetnem a kiürült üvegeket, aztán megfejelni a létszámot pár tucat vásárolt  darabbal. A cukor felhalmozása, plusz mindenféle pektines csodaszer beszerzése pedig végképp előre vetítette, hogy addig nem nyugszom, amíg a nyár összes termését üvegbe nem tudom. Folyton, mindenhol pont befőzésre alkalmas gyümölcsöt látok....

Okom azért van rá, hogy hagyjam magam. A házi sütemények, kalácsok, kiflik bizony semmit nem érnek a lekvárok nélkül. De korántsem mindegy, milyen lekvár az a lekvár. Aki szétnéz az üzletekben látja: vagy horroráron vehet jót, vagy tűrhető összegért kevésbé jót. A málna jó példa erre: vagy málnából van, nagyon sokért, vagy málnát is látott, nem olyan vészes összegért. Inkább megoldom házon belül. Egy évre elegendő málnát, nagyjából két óra alatt üvegbe lehet tudni. Ennyit időt megér.

Ezt gondoltam szépen végig, amíg a zöldségestől elértem az autómig, szatyromban némi krumplival, hagymával, barackkal, fejemben az imént látott málnával teli ládákkal. Már fordultam is vissza. Én akkor is, most és azonnal hazaviszek egy ládányit a befőzésre adagolt málnából, és semmi perc alatt üvegbe rakom. Ne már, hogy otthagyjam. Bobbi kedvence.

   
Málnadzsem, hozzávalók:
2,5 kg málna, 60 dkg cukor, 2 cs. Dr. Oetker 2:1 dzsem fix (vagy Lucullus ugyan ez)

Ebből a mennyiségből 6-8, 3,3 dl-es üveg dzsem készíthető.




A málnadzsem készítés nagyon hálás munka. Nem kell se magozni, se hámozni, se vagdosni. Szüretelni persze nem leányálom. De befőzni tényleg gyerekjáték. Főleg, ha betartjuk a szabályokat, ahogy már azt hosszan a cseresznye lekvár készítésnél, röviden a meggy befőzésénél írtam.

Egy lábosban szájjal lefelé vízbe állítom az üres, átmosott üvegeket. Új üveget, kupakokat is ki kell főzni, nincs mese. A tiszta az, amelyiket kifőztem, csírátlanítottam. Forrásig hagyom a melegen a lábost, majd hagyom annyira hűlni, hogy ki tudjam venni, papír törlőre pakolni az üvegeket.

A málnát egy lapos szedőkanállal átrakosgatom a gyümölcsmosóba, alaposan áttisztítom. Kimérek fél kilót belőle, azt a főzőedénybe rakom, a kézi mixerrel nagyjából átnyomkodom. Felforralom, beleöntöm a cukrot, olvadásig, forrásig kavarom.

Beleszórom a befőző port, átkavarom. Hozzáadom az összes gyümölcsöt, felfőzöm, hagyom, hogy egyszer forrjon. Aprítani nem kell, mire az üvegbe kerül, alig marad benne egész szem. Órákig forralni felesleges, a pektin sűrít, a baktérium, gomba egyszeri forrásra is kipusztul.

Üvegekbe töltöm. Színültig rakom, majd lezárom, néhány percet tetővel lefelé pihennek, majd talpukra fordítva a dunsztba hűlnek, két napot.

Szörp még nem készült málnából az idén. Eperből már passzíroztuk a levet.  De ha Bobbin múlik, biztosan fog. Az az iskolai kísérője: egy liter hígra hagyott szörp, a palackba nyomott citromdarabokkal. A külön öröme pedig a málnadzsemes kalács, az uzsonnás zsákban. E nélkül elképzelni sem tudom, milyen hangulatban indulna reggelente oda :)





1 megjegyzés: