2011. június 24., péntek

Tárkonyos zöldbab főzelék, ördögborsos- paprikás csirkecombbal


Pontosabban sárga bab, chilivel fűszerezett feltéttel. 

A rendes zöldbab valójában mérges zöld színű, de valami szomorú okból itthon alig lehet hozzájutni frissen. Pedig a zsenge hüvelyesből készített főzelék úgy az igazi. Még jó, hogy a közönséges sárga társát hónapokig tartják az árusok. A konzervből készített mindig hoz magával némi utóízt. A fagyasztott változatnál a legújabb gyári trend a blansírozás kihagyása, ami nélkül a zöldség a párolástól kemény lesz és keserű. Egy alkalommal sikerült olyan keserű főzetet készítenem egy adag mirelit babból, hogy nemes egyszerűséggel a kukában landolt az egész fazéknyi. Egy másik alkalommal a zöldfűszerek helyett a tartósító szert éreztük rajta. 
Ezen okok miatt, zöldbabot (sárgát :) csak és kizárólag akkor vagyok hajlandó főzelékké sűríteni, ha frissen jutok hozzá az alapanyaghoz.

Zöldbab főzelék, hozzávalók:
1 kg zöldbab, 3 dl natúr joghurt, vagy tejföl, 3-4 evőkanál liszt, 1 evőkanál szárított tárkony, 1 evőkanál szárított majoranna, só 

A zöldbabot megtisztítom, felaprítom. Felteszem annyi, enyhén sózott vízben főni, hogy éppen ellepje. Felforralom, majd visszaveszem a meleget, hozzáadom a fűszereket. Nagyjából fél óra alatt megpuhul, akkor elkészítem a habarást. Ehhez némi pluszt a krumplifőzelék leírásánál találsz. 
A habaráshoz egy kisebb tálba öntöm a joghurtot, alaposan elkeverem benne a lisztet. Bő szedőkanálnyi meleg levet adok hozzá a sűrítésre váró főzelék alapból, ezzel is alaposan elkeverem, majd a habarást a főzelékhez adom. Addig forralom, amíg be nem sűrűsödik, ez nem több, mint öt perc. Ha hígnak találod, szedj a léből újra a keverőtálba, rakj még hozzá két evőkanál lisztet, és habard újra a főzeléket. Ha pedig túl sűrű, vízzel hígíthatod. Megkóstolom, ha sótlan, javítok.


Feltétet feltétlenül kell hozzá adnom. Bobbi egy hétig neheztelne, ha hús nélkül kellene a főzeléket megennie. Én pedig akkor neheztelnék, ha megint fasírtot kellene sütnöm. Szerencsére egyre gyakrabban találni a hiperekben - újabban a hentesnél is - filézett csirkecombot. Ez éppen a felső szegmens. Ahogy bontottam a csomagolást, vettem ki a combocskákat, jutott az eszembe, hogy pont bele is göngyölhetnék valamit. Mondjuk zöldpaprikát. Ami sárga, mint a zöldbab :) Ráadásul a főzelékből kihagytam a hagyományos recept szerint kötelező paprika őrelményt, itt most pótolhatom.

Ördögborsos csirkecomb, hozzávalók 4 - 6 személyre:
70 dkg - 1 kg filézett csirke felsőcomb, 1,5 dl olíva olaj, 1 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 kávéskanál cayenne-i bors, só

A combokat besózom. Egy tálkába öntök egy decinyi olíva olajat. Sütéshez felesleges extra szüzet használni, az salátába való. Ide bőségesen elég a sima változat. Hozzáadom a fűszerpaprikát, majd elkeverek benne egy csapott kiskanál cayanne-i borsot. Ördögborsnak is hívják, nyilván, mert a legerősebb fajták egyike. Ráadásul nem is bors, hanem chili paprika őrlemény. A tetejébe nem cayenne, hanem cayenne-i a helyes megnevezés. De legalább piros, a színe az, aminek mondjuk. Amúgy mindegy. Lényeg, hogy eszméletlenül csíp, óvatosan kell adagolni, használni. Az olajos fűszerkeverékbe mártom a combokat, majd az éppen hogy kiolajozott tepsibe rakosgatom. Mindegyikre teszek egy szelet zöldpaprikát, és lazán összehajtom a húst. Lefedem a tepsimet alufóliával, 220 fokra állítom a sütőt, nagyjából negyven percet így párolom. Ekkor leveszem a fóliát, a felesleges folyadékot (vizes húslevet) leöntöm, csak egy ujjnyit hagyok. Újabb húsz perc sütés jön, most már pirítás, fedés nélkül.
Feltétlenül fel kellett tennem ezt a sültet a menzás listára, mert Bobbi szerint "állat". Végül is, az volt.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése