2011. június 20., hétfő

Édes pizza, meggyfeltéttel


Érik a meggy. Morgan kapitány. Indul a bakterház. Indokolatlanul sok húst eszik a magyar. Ez a négy, totálisan különálló gondolatom támadt egyszerre. Az első nem szorul magyarázatra, lassan lehet befőzni. A másodikhoz ennyit: meggyet egészben elrakni csak és kizárólag Captain Morgan rummal. Ami marad, abból gyömbérrel és mentával feltétlenül "szpájszit" kell keverni. Ez a Férjem fűszeres jókedv kapitánya. 

Ha meggy kerül a mezára, mindig van valaki, aki rákezd: "szereti a tik a meggyet, ketten szeretünk mi egyet". Igen. Indul a bakterház. Vajon lesz-e olyan, hogy már nem röhögök vinnyogva ezen a jeleneten? Vajon lesz-e olyan, hogy jön a meggy, és senki sem kezd rá, hogy szereszeretiatik? Remélem soha. 

Aztán itt van a még egy gondolat: a húsevés. Attól, hogy én nem eszem, megfőzöm, elkészítem. Bobbi például meg sem lenne nélküle. Igyekszem legalább hetente egyszer megfosztani eme szokásától, szerintem alapvetően túl sok húskészítményt eszik. Szerinte meg hús, hús, hús

Pénteken mindig zöldségből lesz valamilyen leves, plusz sütemény. Nincs vallási oka. Pusztán megszokás a nap kiválasztása. Most meggyes lesz, szezonja van, nyilván az. 


Meggyes lepény, hozzávalók:
az alap kelt tésztához: 38 dkg sima liszt, 2 dl teljes tej, 8 dkg vaj, vagy margarin, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 késhegynyi só
a feltéthez: 1-1,5 kg meggy (kimagozva ennyi), 10 dkg cukor (nálam barna és fehér vegyesen), 5 dkg szeletelt mandula
a morzsolt tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, vagy margarin, 6 dkg cukor


Szilvával szoktam ezt a lepényt készíteni, amikor annak van szezonja. Ötker doki süteményes könyve alapján. Mindig megállapítom, hogy ez nem is lepény, hanem édes pizza. Pont úgy néz ki a tepsiben összeállítva.

A kelt tésztához felfuttatom az élesztőt egy teáskanál cukorral elkevert, langyos tejben. Nem futtatom fel nagyon, csak éppen hagyom az élesztőt a tej tetejére úszni. A vajat meglangyosítom, majd a tálba szitált liszthez rakom, az élesztős tejjel, a cukorral és sóval együtt. Alaposan összegyúrom. Letakarva, fél órát pihenni hagyom. Kelt tészta készítéshez itt még találsz némi tudnivalót. 

Amíg kel, Bobbi kimagozza a meggyet. Amióta beszereztük a magozó szerkentyűt, ez lett a szemét levitele mellet a hozzá tartozó feladat. 

A gyümölcsöt megcukrozom, majd hagyom, hogy a levét kicsit kiengedje. A morzsolt tésztát is előkészítem: tálba kerül a liszt, a puha, apróra kockázott vaj, és a cukor. Utóbbiból ne rakj többet, mert a meggy is ad majd hozzá. Nem gyúrni kezdem, hanem szó szerint morzsolgatom. 


A duplájára kelt tésztát egy papírral bélelt sütőlapra fektetem. Ha nincs akkora példányod, mint a sütő széle és hossza, vedd ketté a tésztát, süsd meg két adagban.
Nagyjából kinyújtom a tésztát a lisztes deszkán, majd a tepsiben folytatom, méretre lapogatom, a szélét, mint a pizza tésztánál, a kezemmel finoman húzogatom.


A cukros meggyet egyenletesen elosztom a tésztán. Az edény alján maradt levet átszűröm, a cukrot a morzsolt tésztához adom, kicsit beledolgozom. A levet félre teszem. Jobb elvenni a meggytől a nedvesség egy részét, mert ha túl sok van neki, kiengedi a sütőben, áztatva a tésztát, amitől az nem lesz ropogós, csak tocsogós. 

Rászórom a morzsolt tészta darabkákat a meggyre, majd itt és ott, nagyjából egyenletesen ráhintem a mandula darabkákat.

Amíg a sütő 200 fokra melegszik, a tészta pihen, a kelt része dagadhat.




Nagyjából fél órát sütöm, akkor veszem ki, amikor a széle megpirult, a tetején a mandulának is színe van. 


A félretett meggylevet megiszom. Bobbi nem kéri. Gondolom azért, mert nincs benne hús:) Ha úgy látod, a tésztád teteje a sütőben kiszárad (megbökdösöd egy villával, és nem csúszkál a feltét), félidőben a meggy levével locsolhatod. Én nem tettem, mert a meggy e nélkül is elég lédús volt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése