2011. június 19., vasárnap

Apák napi kívánság: sült vanília puding és Morgan kapitány itala


Bobbi Apukája nem az a kívángatós típus. Ha kérdezem, mit főzzek, akkor vagy azt mondja, amihez kedvem van, vagy azt, hogy valamilyen főzeléket. Erről már írtam is:) Ezen túl bosszantani szokott, konyhaügyileg. Például tudja, hogy nem rajongom a káposztás tészta készítést, mert napokig képtelenség kiszellőztetni, az emésztést kísérő utóhatását csak azért sem írom le. Ha káposzta halmot látunk a bevásárláskor, azonnal rákezd: mit szólnál egy kis káposztás cvekedlihez? Ilyenkor jön AZ a tekintetem. 
Ráadásképpen ezer éve a párom, de nem tudom, mi a kedvenc étele. Nincs neki. Tudom, mit nem szeret, amit szeret, azt hogyan szereti, tudom, hogy mindig megsózza az ételt, mielőtt megkóstolná, mert alapvetően kevés sót használok. Az asztali borsörlö is dolgozik, minden áldott nap. De kedvencről nem tudok.
Ennek fényében, ha véletlenül még is kér valamit, az ünnep a konyhában. Az idei első kívánság: sült puding, olyan, amilyet a Szerájban szokott kérni. De ott, mire a lencseleves és a második után a desszerthez ér, általában már csak a szeme kívánja, így elmarad a pudingevés. 
Apák napja van, plusz kívánság is volt. Naná, hogy sült puding lesz! Nem vagyok nagy rajongója az angolszász ünnepeknek, de ha van anyuci nap, ahogy Bobbi hívja, akkor miért ne lehetne az Apákat is ünnepelni? 



Sült vanília puding, hozzávalók 4-6 személyre:
6 dl tej, 6 tojás sárgája, 1 rúd vanília, 2 evőkanál liszt,  5 evőkanál cukor, 1 késhegynyi só



Elsőként a vanília rudat kikapargatom. Felhasítom az oldalát, majd a késsel óvatosan végigszántom a belsejét. 
A tejben elkavarok 3 evőkanál cukrot, teszek hozzá egy kis sót, a vanília értékes belsejét, majd felteszem melegedni. A héj részt is hozzádobhatod, én vaníliás cukrot készítek belőle, ahogy már a kakaós csiga leírásánál mutattam.

A tojás sárgáját keverőtálba rakom, felhabosítom, majd lassan elkeverem benne a lisztet, és a már langyos tejből is hozzácsurgatok egy bő evőkanálnyit. Alaposan elkavarom. Ehhez legjobb a kézi habkanalat használni.


A tejet kavargatom, hagyom szépen felfőni, majd lehúzom a melegről, folyamatos kavarás mellett belecsurgatom a sárgás masszát. Visszateszem a melegre, addig kavarom, amíg annyira be nem sűrűsödik, hogy láthatóan tapad az edény falához. Figyelem közben az edény alját, ha tapadni kezd oda is, lentebb állítom a hőfokot. Nem több, mint öt perc, a puding sűrű. Mire kihűl, már kanalazható.

Átöntöm egy lapos, hőálló tálba, hagyom annyira kihűlni, hogy a cukrot rászórhassam. 

Kihűlt. Megszórom egy kanál barna és egy kanál fehér cukorral. A sütőbe rakom, egész fentre tolom, nem sütöm, a grillezést választom. Ha nincs ilyen funkciód, a legmelegebb hőfokot válaszd, tedd olyan fentre, hogy még lásd, mi történik az edény tetején. Ha nem üveg az edényed, akár elő is melegítheted, 200 fokra a sütődet.

Öt perc alatt rábarnul a cukor. Kihűtve tálalom.



Legalább azt tudom, Férjnek mi a kedvenc itala(i). Hétköznap a rosé fröccs, nyári ünneplésre a "szpájszi". Készültem. Egy rum alapú hosszú ital ez. Apának ez is jár ma. Morgan kapitány long drink- je: 1 cikkecske lime, 1 cikkecske citrom, mentalevél, egy kávéskanál barna cukor. A pohárban kissé összenyomkodod, tegyél jégkockákat is, öntsd majdnem tele a poharat jéghideg gyömbéres üdítővel, adj hozzá 3-5 cent Captain Morgan (spiced) rumot

Engedély hiányában nem írhatom le azt a történetet részletesen, amikor Férj/Apuka Balázs Laci révén megismerkedett szpájszival és ennek örömére komolyabb mennyiségben fogyasztott is az Évszázad Esküvőjén, eme italból. Annyit csak: a hajnalban is nyitva tartó töröknél akart enni, majd hazaérve egy szál semmiben tartott a teraszon, a derengő égbolt alatt a nálunk éjszakázó Gegi barátunknak és nekem hosszas és hangos elmélkedést az élet értelméről. A szomszédok másnap teli szájjal vigyorogtak rám.

Apák. Sok-sok boldog pillanatot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése