2011. június 1., szerda

Zöldséges tésztaételek: nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan készítve


A blogírás időnként olyan, mint a gyereknevelés. Gyakran kapok valami hasznos tanácsot, hogyan kéne csinálnom, főleg azoktól, akiknek nincs bloguk, és nem főznek :) Példának okáért, ha szóba kerül, hogyan kellene sok-sok látogatót magamhoz csalogatni, azt a tanácsot kapom, hogy írjak olyan ételekről, amelyeket nagyon gyorsan, kevés hozzávalóból el lehet készíteni. (Itt mindig eszembe jut a vajas kenyér...)
Igen. Ez így nagyon egyszerűen hangzik. De nem az, mint ahogy a gyereknevelés is csak addig tűnik egyszerű feladatnak, amíg nem vagy a téma kellős közepén.  A gond csak az, hogy ami nekem egyszerű és gyors, az lehet, hogy másnak nem az, és ez igaz fordítva is. 
Mindehhez hozzátartozik, hogy nem szeretnék kertévé effektust: nagyon, de nagyon örülök, amikor növekszik a látogatószám, de nem minden áron törekszem erre. Alapvetően nem törekszem semmire. Írom, mert szeretek írni, rakok képeket, mert szeretek fotózni. Megosztom, mert az a rögeszmém, hogy főzni kell, sütni pedig öröm. A házi koszt pótolhatatlan, erről próbálok meggyőzni másokat. A magam módján. Szolid erőszakkal :)



Így aztán a vajas kenyér után a kevés hozzávalóról, és a gyorsaságról nem is nagyon jut eszembe más, mint a tészta. Amit most tervezek leírni, azok olyan ételek, amelyek elkészítése ideje annyi, mint a tészta kifőzésének ideje. Vízforralással együtt negyed óra. Nekem. 
Jó, nem minden esetben, de javarészt igen. Simán lehet két órára is nyújtani.

Nagyon gyors tészták: paradicsomos-foghagymás - és cukkinis - pesztós spagetti, vagy sárgarépás - pesztós orsótészta




Paradicsomos- foghagymás spagetti, hozzávalók 4 személyre: 
1 csomag spagetti tészta, 6-8 nagyobb gerezd foghagyma, 2-3 db paradicsom, vagy 2 dl paradicsom szósz, 8-10 dkg vaj, 2 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál szárított bazsalikom, őrült fekete bors, só, reszelt parmezán sajt 

A tészta: Ne sajnáld rá a pénzt. Vegyél jó minőséget. Nem tartom magam gaszrto- sznobnak, de a tészta kiválasztásánál figyelek a minőségre. Nincs is lehangolóbb a kifőzhetetlen, tapadós, ízetlen tésztánál. A jó tészta az, amelyik a csomagoláson írt főzési idő után szálakra szedhető, és magában is ennéd, mert íze van. 
Elsőként vizet forralok. Ha felforrt a víz, teszek bele két evőkanálnyi olíva olajat, kevés sót. Beleállítom a spagettit a vízbe. NE TÖRDELD SZÉT A SZÁLAKAT! Ahogy a vízben lévő fele főni kezd, lassan belecsúszik az edénybe az egész köteg. Óvodás kortól tudni kell a spagettit egy kanálnak támasztva, villával feltekerni. Bobbi rá a tanúm, hogy ez így van. Hamarabb ment neki, mint a cipőfűző masnizása.

A paradicsom: Húzd le a héját. Ne kérdezd, miért. Csak. Egyszerű művelet, ne félj tőle. Forralj fel vizet, rakd egy tálkába a paradicsomokat, öntsd rájuk a forró vizet. Annyit, hogy ellepje a zöldségedet, majd várj egy percet. Öntsd le a forró vizet, állítsd a tálad hideg víz alá. Zuhanyozd le a paradicsomokat. Most könnyedén le tudod húzni a héját. Ha rám hallgatsz, a magokat is kikanalazod. De ehhez már nem ragaszkodom :)

Innen egyszerű, ha eddig nem lett volna az: megpucolom a foghagymát, majd a gerezdeket karikákra aprítom. Kevés vajon, úgy 5 dekányin, egy serpenyőben, közepes melegen kicsit lepirítom. Hozzákeverem az apróra vágott paradicsomot, vagy a natúr paradicsom szószt öntöm hozzá. Télen biztosan. Kap egy fél teáskanál borsot, meghintem bazsalikommal, átkavarom, egyet rottyantok rajta, készen vagyok.

A leszűrt tésztát még összekeverem a maradék vajjal,  majd rákanalazom a foghagymás mártást, összekeverem, lefedem. Legalább 5 percig állni hagyom. Ez annyi idő, ami alatt megterítek, és reszelek sajtot. Készen vagyok.



Cukkinis - pesztós spagetti, hozzávalók 4 személyre:
1 csomag  spagetti tészta, 2 közepes cukkini, 5-10 dkg pörkölt mogyoró, ha szereted: 5 dkg fenyőmag, 2-3 evőkanál készen vásárolt zöld pesztó, 1 dl főzőtejszín, 1 dl olíva olaj, őrölt fekete - és fehér bors, só, kevés parmezán sajt

Most annyira eszembe van Adri, Hugi barátnője. Jóízűen ette a cukkinis tésztát a menzán, majd megkérdezte, hogy mi a zöld benne és mik azok a darabkák. Mondtam, mi micsoda. Majd két falat között kiderült, hogy se a cukkinit, se a mogyorót nem szerette. Eddig.

Felteszem a gondosan kiválasztott száraz tészta főzővizét. Amíg felforr, alaposan megmosom a cukkinit, majd kockákra aprítom. A pörkölt mogyorót a mozsárban összezúzom. Vagy nem. Amilyen kedvem van, és amilyen az alapanyag. Ha ropogós és nem sózott, egészben használom a szemeket, ha sózott és kissé túlpörkölt, összezúzom. Kevés olajat melegítek a mű wokban, rádobom a mogyorót és a fenyőmagot. Nagyon hirtelen kezd nagyon pirulni, úgyhogy résen vagyok. Amikor elkezdene barnulni, rápakolom a cukkini kockákat, sózom, fűszerezem. Kicsit pirítom.  Ha enged levet, nem öntök pluszba vizet, ha nem enged, akkor egy keveset öntök hozzá. Ne lepje el, csak annyit, hogy párolódni tudjon. Nagyjából öt perc alatt megpuhul a zöldség, akkor hozzáadom a pesztót, majd a tejszínt is. Hagyom egyet forrni, majd lekapcsolom.
Közben felforrt a tészta vize, öntök hozzá két evőkanálnyi olíva olajat, megsózom, kifőzőm a tésztát, ahogy a foghagymásnál szoktam.
A leszűrt tésztára kanalazom a cukkinis mártást, összekeverem, és addig  hagyom állni, amíg a tészta a mártás levét beissza. Tálalásnál reszelünk rá sajtot.


Sárgarépás - pesztós orsótészta, hozzávalók 4 személyre:
1 csomag fusilli, azaz orsótészta, 3 közepes sárgarépa, 2 evőkanál piros pesztó, 5-10 dkg pörkölt mogyoró, egy maroknyi durvára tört dió, 2 evőkanál mascarpone vagy 1 dl főzőtejszín, 1 dl olíva olaj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, fél teáskanál őrölt fehér bors, 5-8 dkg reszelt füstölt sajt


A tésztát kifőzöm, ahogy fentebb írtam. A mogyorót, diót lepirítom, ahogy fentebb írtam. A sárgarépát szeletekre vágom, a pirított magokra teszem, majd megfűszerezem, átforgatom, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzöm, amíg még éppen, hogy roppan, ne főzd szét, elveszíti az ízét és zamatát. Rákanalazom a piros pesztót, és a mascarponét. Ha nincs pont két evőkanálnyi belőle, akkor felengedem tejszínnel. Egyet forralok rajta, majd a leszűrt tésztához adom. Tálalásnál reszelünk rá füstölt sajtot. Ez a tészta azzal jó.

Időigényesebb tésztaételek: krumplis lasagne és házi pesztós masnitészta
 


Krumplis lasagne hozzávalók 4-6 személyre:
2-2,5 kg főzni való burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes paprika örlemény, fél teáskanál őrölt fekete bors, 8-10 darab lasagne tészta lap, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg trappista sajt, 2 doboz tejföl, 2 tojás, 1 evőkanál sima liszt, 1 dl étolaj, só


Sima krumplis tésztát készültem főzni. Pénteken általában húsmenetes ebéd van a menzán, aznap rohanós péntek volt, gyors menüvel. Odaraktam főni az apróra kockázott krumplit, amit én apróra vágott pirított hagymára rakok, nem kevés paprikával keverve, borsozva, sózva, duplán felöntve vízzel.  

Félig megpuhult a krumpli, tenném rá a fodros nagykocka tésztát (mert én egyben főzöm), erre nem találom a tésztás polcon. Pánik. Bobbi mindjárt hazaér, nekem mennem kell, mit fog enni ez a gyerek? Paprikás krumplit nem csinálhatok, mert azt Férj nem eszi meg. Ekkor láttam meg a lasagne tésztát, találtam ki a krumplis lasagne-t. Ez volt a mentőötlet. Én majdnem elkéstem, úgyhogy nem sorolnám a hipp és hopp ebédek közé, de az eset óta csakis így lehet nálunk krumplis tésztát készíteni. A sima módon tálalt változatra a menzások az eset óta húzzák a szájukat.

A képen látszik, hogy rohantam. Utólag vágtam le róla a radiátor tekerőjét, és az asztalon felejtett kávés bögrét. Élesség pedig éppen csak van, jóindulattal.
Az előkészített, pirított hagymán főtt krumpli felét egy kiolajozott tepsibe szedem. Mérete nagyjából 25X30 centis. Rápakolok annyi lasange tésztalapot, hogy befedje, nem baj, ha itt és ott egymásra lógnak. Megöntözöm a krumpli paprikás levével, majd a tejfölös mártás felét is rálocsolom.. Az nem egyéb, mint a tejföl, a felvert tojások és a liszt keveréke. Megszórom a reszelt sajt felével. Újra adagolom a főtt krumpli másik felét, rá a tésztát, locsolok, öntök, rakom a tetejére a sajtot. 

Most addig hagyom, alufóliával lefedve pihenni, amíg a sütő be nem melegszik 190 fokra. Akkor középre tolom a tepsit, majd negyed órát fóliával fedve párolom a sütőben. Aztán leveszem a fóliát, feljebb veszem a sütőt 200 fokig, addig hagyom bent, amíg a sajt át nem pirul a tetején. Ez nagyjából újabb negyed óra. Amikor kiveszem, újra lefedem a fóliával, így hagyom ehetőre hűlni. Ez alatt a tészta még puhul, ne hagyd ki a folyamatból. Savanyúsággal tálalom. 


Házi pesztó, házi pillangó tészta



Amikor időmilliomos vagyok, lassan főzök, és párban teszem. A házi pesztós tészta például megéri a piszmogást, a lassú előkészületet, mert a végeredmény fényévnyi távolságra van a készen vett társaktól. Ha használsz a konyhádban pesztót, egyszer az életben készíts házit. Aztán lehet, hogy többet hallani sem akarsz a bolti változatról? Lehet persze mondani, hogy a friss bazsalikomnak ára van. Igen, van. Mint mindennek, manapság. De számolj tovább, például add össze, hogy egy csomag tészta plusz házi pesztó, az mennyi? Oszd el négy felé, egy személyre. Állítsd szembe egy rendelt pizza árával. Na ugye. 


A bazsalikom nálunk szobanövényként funkcionál, mindig van egy cserépnyi a párkányon. Aztán amikor elég nagyra nőtt és nem lopkodtuk le a leveleket más ételek készítéséhez, feldolgozzuk. 


Házi pesztó 2-3 főzéshez, hozzávalók:
1 közepes cserépnyi - 1 csokor bazsalikom, 3-5 dkg reszelt parmezán sajt, 6 dkg darált fenyőmag vagy darált dió (vagy vegyesen), kb. fél dl extra szűz olíva olaj, 2 nagyobb gerezd foghagyma

A bazsalikomot levelestül, szárastul felaprítom. Ehhez konyhai gépet használok, de egy kés is megteszi. Az apróra zúzott fűszernövényre teszem a mozsárban szinte porrá zúzott magvakat. Felöntöm annyi olajjal, hogy jól összeálljon, kenhető, de nem folyós masszát kapok. Ráadagolom a reszelt sajtot, majd alaposan összeturmixolom. 


Üres üvegekbe szedem, a tetejére kanalazok még egy kevés olíva olajat, majd lezárom az üvegeket. A hűtőben akár egy hónapig is tárolhatod. 




Házi farfalle teljes kiőrlésű lisztből, hozzávalók bő fél kiló tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg sima liszt, 4 felvert tojás, 2 evőkanál olíva olaj, egy teáskanál só


A farfalle olaszul annyit tesz: pillangók.


A hozzávalókat alaposan összegyúrom, hat egyenlő cipóra osztom. Tésztanyújtó gépen átengedem a cipókat, többször. Addig húzom, amíg vékony tésztasálakat nem kapok. Ezt a műveletet, gép nélkül, a deszkán is megoldhatod. 
A csíkokat felszabdalom, majd a téglalapokat a közepüknél egyszer megtekerem, óvatosan megnyomkodom, hogy főzésénél ne essenek szét.


A fentebb írt módon, lobogó vízben, 10 perc alatt puhára főzöm.

Elég, ha házi pesztóval elkevered, de a fentebb írt cukkinis tésztát is készítheted. Vagy csak egy kis sajtot szórsz hozzá, úgy is jó.  

Ki is száríthatod a lepkéket, papírzacskóban, dobozban tárolva hónapokig is eltartható.

Ha nem hajtogatod egyenként a tésztából vágott lapocskákat, fele idő alatt elkészülsz, végül pedig házi lapos metéltet kapsz. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése