2011. április 23., szombat

Tejszínes kalács, ünnepi vagy tízórai fonással


Kalácsot elég gyakran készítek. Nagyjából havonta, de van, hogy hetente. Bobbi szeret lekváros kalácsra lelni a tízórais zacsiban, és be kell vallanom, a langyos kalács nekem is kedvemre való falat. Így hát, a mi húsvéti kalácsunk, hétköznapi gyakorisága miatt nem is lenne ünnepi kalács, ha valami apróság meg nem különbözetné az iskolába hordott társától. Egy apróság:  a fonása. A húsvéti kalácsot hat szálból fonom, a mindennapos hármas helyett. Az elkészítése minden másban hasonló.

Ami kell hozzá:
1/2 kg sima liszt,  2 és fél dl teljes tejszín, 1 dl teljes tej, 3 db. tojás, 2 evőkanál cukor, 2 és fél dkg friss élesztő, késhegynyi só




Elsőként elmorzsolom az élesztőt, egy teáskanál cukorral elkevert tejben, majd alaposan összekavarom. Üvegbögrében készítem, nem csak Csőrike miatt, hanem, hogy lássam, mi történik odabenn. Letakarom a bögrét, és szemmel tartom, mert hipp és hopp, már fut is az élesztő.
Amíg futásnak indul, addig a tálamba szitálom a lisztet, sózom, majd az élesztős tejet ráborítom. Adagolom az összes többi hozzávalót a tálba. A tojásokat kissé felverve, egy sárga kivételével, egy bő evőkanál cukrot, és a langyos tejszínt.


Veszem a dagasztókezű robotot, és elkezdem összedolgozni. Amikor már galuskákat látok a tálban, alaposan belisztezem a kezem, és azzal folytatom. Amikor összeállt, a lisztes deszkára borítom a tésztát, és jól átgyúrom.
Szórok egy kis lisztet a tálam aljára, és belerakom a cipómat. Most kelesztem, letakarva, hagyom láthatóan megpuffadni. Ehhez kell bő negyven perc. Ne emelgesd a takaróját, hagyd kelni, nyugodtan :) Amikor legalább a duplájára dagadt, jónak nyilvánítom. Ne keleszd túl, ne akarj háromszoros nagyságot, mert a túlzottan megdagadt tészta nem sül rendesen. 



Most kiborítom az enyhén lisztes deszkára, és 6 egyenlő darabra vágom, nem tépem. Éles késsel elnyesem.

A cipókból hengereket formálok. Óvatosan sodorgatom, nyomkodni nem szabad. Akkor jó, ha a henger nagyjából 30-35 centi, és úgy 4 centi az átmérője.

Most jön a fonás, amivel lesz egy kis gondom. Ugyan is nem tudom, hogyan lehet jól leírni a hatos fonást, remélem azért érteni fogod. 

Valahogy így:


Elkezdem úgy, mintha két hármas lenne, majd a triókat egymás mellé teszem. 

Aztán a két középső szálat egymásra teszem, majd mintha két hármas fonással dolgoznék egymás mellett, úgy folytatom, csak a két belső szálat mindig átfonom a szomszédokhoz. 

Amelyik a bal hármas szélsője, az lesz a jobb hármasé.  Így az a szál, ami az első lépésnél a szélén volt, a másodiknál már középre kerül, aztán harmadiknak, majd átmegy a másik hármashoz, szélsőnek, és így tovább, a másik hármasnál éppen fordítva. Ha nézed a képen a tészta végén az első szálat a szemeddel lekövetve láthatod, hogy ez a szál már a bal kezemnél van.  A bal oldali pedig már a jobb kezem alatt kúszik. 

Amikor a végére értem, a szálakat alaposan összenyomkodom, majd átfordítom a tésztát, és tetejét kicsit szorosabbra húzom, a szálakat itt is összenyomkodom.


Átemelem a sütőlemezre, majd letakarom, nagyjából húsz percig pihenni hagyom. Közben a sütőt 180 fokra melegítem. Sütés előtt egy kanál tejszínt hozzáadok a tésztából kimaradt sárgához, és ezzel kenem meg a kalácsot. Ha nincs tejszíned, jó egy kanál tej is. 

Nagyjából egy szűk órát sütöm, akkor jó, ha a teteje már szép barna. Ne legyen túl forró a sütő, mert akkor belül nyers marad. A tepsibe tett kis tésztadarab itt is megvan. Egyszerűen összecsipkedem a deszkáról a lepergő darabkákat, összegyúrom, szívecskét formázok, és azt is megsütöm. Az mindig az enyém, még véletlenül sem várom meg, hogy hűljön, azonnal megeszem. Ez az én forró jutalom falatom. 



Amikor elkészült a kalács, azonnal lekenem bőségesen tejjel a tetejét, hogy puha maradjon. Ha most ez egy hétköznapi, lekvár alá való lenne, kapna egy csomag vaníliás cukrot is a tejben elkeverve. De ez egy húsvéti fajta, amit sonkához, tojáshoz adok, így a cukrot most elhagyom. Tálra teszem a tésztát. majd a blog kedvéért még egyszer szépen lefotózom.



Ha pedig már az elején említettem, ide is teszem a hétköznapi hármas képét. Ezt úgy csinálom, hogy a tészta 2/3-ából lesz az alsó hármas, az 1/3- ból a felső kicsi fonat. Az alsó fonatot megkenem, arra teszem a kicsit, azt is kenem, majd így sütöm. Ha nem boldogulsz a hatos fonással, készítsd így a kalácsodat. Jajj, és most megtaláltam ezt a képet, amit meg is kell mutatnom. Ez egy nagyon kedves emlék, egy nyaraláson készült, barátaink vászolyi házában. Most látom, hogy sportórában tüsténkedek. Kalács és pulzusmérő feltétlenül legyen együtt egy felhőtlen nyaraláson. 



 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése