2011. április 20., szerda

Mézes - mázas keksz figurák



Most nem lesz bő lére eresztés, megígérem. Annyit azért ide kell írnom, hogy ez az a mézes tészta, amit karácsonykor szoktam megsütni, és ez AZ a keksz, amit meg is lehet enni. Kívül roppan, belül omlik. Sok éves kísérletezés és kutatómunka eredménye. Jajj, és azt is le kell írnom, hogy megfelezem itt a mennyiségeket, mert az eredeti összeállításból nekem 117 figura lett, ami nem kevés, viszont nagyon sok. Ha bátor vagy, és ennyit készítenél, duplázz mindent, fémdobozban egy hónapig is ehető marad, és megunhatatlan.

Amit be kell szerezned:

50-55 db mézes keksz tésztájához:
12,5 dkg méz, 15 dkg margarin, 3 db tojás, 12,5 dkg barna cukor, bő 1/2 kg liszt, 1/2 teáskanál, szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, késhegynyi só

a mázhoz, díszítéshez:
12,5 dkg porcukor, kb. 5 dkg kókuszreszelék, kb.  50 db mini cukorszív, vagy lapos drazsé, 

sütőpapír és lapos ecsetek


Felolvasztom a margarint a mézzel és a gyömbérrel, közepes melegen kavargatva addig melegítem, amíg krémszerű masszát nem kapok. Hagyom langyosodni, addig 2 tojást felhabosítok, adagolom bele a barna cukrot, és a sót. Belekeverem a mézes margarint. Egy nagy keverőtálba mérek úgy 30 deka lisztet, rászórom a szódabikarbónát, majd ráöntöm a mézes keveréket, és a robottal alaposan összedolgozom. Itt átcserélem a robot karját, a dagasztásra szánt villára, és adagolva adom hozzá a lisztet, addig, amíg már úgy látom, gyúrni is lehetne a tésztát. 

Beolajozom a kezem, mintha krémet kennék rá, innen olajos kézzel folytatom, gyúrom a mézes alapot, addig rakom hozzá a lisztet, ameddig már úgy érzem, ha most még raknék bele, akkor nem ragadna. Nagyjából fél kiló megy bele. Nem szórok több lisztet, hanem elfelezem a tésztát, a két mézes téglát fóliába csomagolva a mélyhűtőbe rakom, úgy fél órára. Lehet egy nappal korábban is gyúrni, akkor a sima hűtőben pihenhet egy éjszakát. Vigyázni kell, nehogy jegesedjen, csak keményednie kell egy keveset.


Közben előkészítek két sütőlapot, megágyazok a figuráknak papírral. Jó, ha van két alacsony tepsid, mert amíg az egyik a sütőben van, a másikra szaggatni tudsz. Kisujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, lehetne vékonyabb is, de a nyuszi füle sérülékeny, tekintettel arra, hogy gyerekeknek készül, inkább vastagabbra hagyom. Ha csak teasüti lesz, nyújthatod vékonyabbra, picit dagadnak is a sütőben.


Előmelegítem közben a sütőt, 190 fokra. Kiszaggatjuk Bobbival a figurákat, és pici levegőket hagyva rakjuk a sütőlemezre a nyulakat, kacsákat, és persze a virágokat. Ha nem akarod cukormázzal díszíteni, most kend meg őket fehérjével, hogy szép fényesek legyenek. Én akarom, úgyhogy natúr sütöm.

Nem több, mint 10 percet kap egy lemeznyi figura a sütőben, ha vékonyabbra nyújtottad, 6  perc is elég. Egy adagnyit 12 percig hagyok, van aki szereti, ha barna a nyúl füle. Nincs ok rá, hogy a papírt minden adag után cseréljem, így a sorrend a nyújtás, szaggatás, lemezre rendezés, sütés, kivétel, tálra rakás, és a sütőlap hűtése. Addig a másikra pakolunk. Egy bő óra múlva elfogynak a nyers figurák, picit hagyom még hűlni őket. (Ha fele a tésztád, fele az idő is.) Aztán Bobbi katonás sorba állítja őket az asztalon. Innen kezdődik a díszítés, ha nincs hozzá kedved, akkor készen vagy.


A cukormázhoz alaposan felverek egy tojásból elválasztott fehérjét, majd fokozatosan hozzáadagolom a porcukrot. Addig robotolok, amíg fényes, krémes állagot nem látok.

A díszítés úgy megy, hogy a figurákat egyenletesen megkenjük a mázzal, a farkincájukat, fülecskéjüket bemártjuk egy lapos kistányérba szórt kókuszreszelékbe, majd óvatosan egy lapos cukorkát rakunk szemnek.


A kacsa is így készül, a virág meg olyan díszítést kap, amihez kedved van. A máz lehetne színes, de én nem szeretem az ételszínezéket, mert csupa műcucc van bennük. Majdnem hoztam haza, de amikor elolvastam az összetevőket, úgy határoztam, az idén is fehér lesz a nyúl, meg a kacsa is. Gyerekeknek nem adnék plusz adalékot, így is esznek, isznak elég ártalmas anyagot. 

A díszítés sok idő, sok türelem. Kell legalább két óra nyugalom hozzá. Ha van gyerek, ki ne hagyd a pingálásból, legyetek manufaktúra, ötévesen már a kenés megy, a szemét meg majd te felrakod.


A figuráknak kell legalább 4 óra száradási idő, mi éjszakára kint hagytuk a terítéket. Jó volt másnap reggel pizsiben egy hadseregnyi szőrös fülű nyulat találni az étkezőasztalon, és persze azonnal megkeresni a hibás darabot, majd selejtezésre hivatkozva gyorsan leharapni a csálé mázas füldarabot. Én ilyenkor még 70 fokos sütőbe rakom a kész figurákat, úgy 5 percre, száradni, és a hőkezelés is jót tesz a máznak. Ez már csak a strébereknek való mutatvány, elhagyhatod.


Innen nincs más hátra, mint dobozolni, adagokba rakni a hadsereget, valamennyit küldeni az iskolába, gondolni barátokra, kollégákra, és persze megtölteni a kekszes fémdobozt., vagy díszes papírtartót. Utóbbit most szedtem elő, mert a régi fémnek nem lehetett nesz nélkül leemelni a tetejét, és amikor  sutyiban csenni akartam, valaki a lakás másik felén mindig hangosan felkacagott.


 Végül még ide tennék egy linket, kattintva megnézheted, nálunk hogy készül a hímes tojás. A "mozi" igazi családi kivitel. Most ide is írom, hogy a nővérem a legügyesebb pingáló, és az utómunka is őt dicséri, Bobbi apukája pedig a kamerás ember :) Azért is teszem ide, mert az ilyen "dolgok" is a menzán készülnek, és húsvét van, idevág a téma. Plusz azért is, mert ez az, amit a puliszka főzés, a bejgli és a kürtös kalács készítés mellett, a székely születésű nagyinktól,  Berta Mamától láttunk, tanultunk. Erre büszke vagyok. Gyimesi tojásfestés a menzán



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése