2011. április 17., vasárnap

Strawberry kefires (mini) lángosa, joghurtosan



Van, hogy nem tudom, mi lesz az ebéd. A konyhai hezitálás nálam nem túl gyakori, mert ha mást az életben nem is tervezünk meg nagyon, azt igen, hogy mi lesz a menü. Ennek praktikus oka van: egyszerűen nem szeretünk bevásárolni. Hogy ne kelljen minden nap ezzel tölteni az időt, hetente, kéthetente egyszer megyünk egy jókora beszerző kört. Ilyenkor nagyjából minden hazakerül, ami kell a menzához. Ehhez viszont a nagyjábólnál jobban kell tervezni két hétre a menüt. Ezen túl maximum a zöldséges-fűszeresig vagyok hajlandó elmenni. Most is ez történt, fogytán volt a zöldség, én pedig már beígértem a pulyka nyakból főtt levest, abba pedig rakok, rendesen. Hétvége van, Bobbi imádja ezt a fajta nyaklevest :-) Tekintettel vega sorstársaimra most nem is részletezem, hogyan időzik el a porcocskák lecsupaszításán. De mi legyen a második? Ki akar ahhoz másodikat? Én például szeretnék, tekintettel arra, hogy a pulyka nem zöldség. Jó, ha ezt főzöm, mű vega leszek, és befalok egy rakás húslével főtt zöldséget, a levesbe is beleeszem, de módjával. Nem vallási, hanem emésztési okból nem eszem állatit, és tudom, hogy mi az eredménye a behusizásnak.   

Mire hazaérünk a zöldségestől, már tudom, hogy azt a lángost fogom elkészíteni, amiről  Strawberry blogján olvastam, Itt az ideje, hogy kipróbáljam. A körülmények ideálisak, a leves órákig fő, itthon van mindenki, lehet közben beszélgetni, és ami a lényeg, ki lehet alaposan szellőztetni a tavaszi langyos időben. Lángos sütés után ez nem hátrány. Most akkor ide kell szépen kattintani, és szépen elolvasni, hogyan kell készíteni ezt a lángost. Aztán még visszajönni, némi plusz adalékért.


Az első gondom a kefir. Nincs. Ellenben van natúr joghurt, jóféle, savanyú, és még véletlenül sem zsírmentesített változat. Ellenben biztos, hogy nem megyek el vásárolni. A másik a friss élesztő. Nincs. Kicsit ellustultam, amióta gép dagaszt a konyhámban, mert szebben dolgozik a porélesztővel. Csak akkor hozok frisset, ha tudom előre, hogy csak az, és a kézi dagasztás ad értékelhető eredményt. Felfuttatom az élesztő port a langyos joghurttal, és géppel dagasztatom a tésztát.

Egy órácska múlva kiveszem, Bobbi átgyúrja, kiszaggatjuk a kis fánkocskákat, letakarom, hagyom még egy keveset pihenni. Bobbi kell ehhez (is), én nem tudom, de ez a gyerek minden kelt tésztába plusz hólyagokat varázsol a kezével. Ovis volt, amikor elsőként hajtogathatta a karácsonyi bejglit, még meg is simogatta. Láthatóan nagyobbak, szebbek lettek a rúdjai. Azóta, ha tehetem, odahívom a deszkához, gyúrjon egyet a nyers tésztámon.  Ha van a kezed ügyében gyerek, próbáld ki, hátha ez gyerekvarázslat, és nálad is lesznek plusz hólyagok.

Ha nem vagy biztos magadban, szeretnél még bővebb leírást a kelt tészta készítés rejtelmeiről, ide kattintva, a puffancs leírásánál találsz hozzá plusz információt.
Amíg kel a tészta elkészül a kenőke. Bobbi apukája éppen medvehagyma pesztóhoz aprítja a zöld, fokhagyma ízű leveleket, kérek egy bő evőkanálnyit, azt keverem el 2 pohárnyi tejfölbe, majd kap egy kávéskanál sót is. Közben látom, lesz mit takarítani. Ha pasit engedsz a konyhádba, ezt jó, ha előre "benyeled". Lelkesen alkotnak, aztán a romeltakarítás mindjárt van (értsd: sohanapján). Tudom, hogy a medvehagyma nem mindig elérhető finomság, de ha teheted, próbáld meg így, nagyon finom. Ha nem teheted, akkor a strandos megoldás szerint zúzz foghagymát, keverd néni finom olajjal, lazítsd vízzel az ízesítődet.

A lángoskákat jó meleg olajban sütöm, úgy, ahogy a fánkot szokás. Elsőként a felső oldalt, fedő alatt, úgy két-három percig, majd fedő nélkül a másik felét. Az olajjal résen kell lenni, bőség kell az úszó korongoknak, nem lehet csapkodós forró, sem túl nyugodt. A kettő közé kell állítgatni a hőfokot. Amikor a strandon tucsog  amit választottál, na akkor  tudhatod, hogy nem volt elég meleg a bódészakács zsiradéka. Lecsöpögtetem,  papírra rakom a kész tésztát, és rögvest szólok, hogy lehet asztalhoz ülni. Bobbinak nagyon "bejött" a lángoska, konkrétan az asztalig sem jutott el vele. 



Ebéd után alaposan felmosom a konyha kövét, ez az egyik titka a lángos illat elillanásának, a szagelszívó zúgatása, a szellőztetés, és az olajszagú ruhám levegőztetése mellett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése