Nem, mintha most háború lenne. Vagy de? Különben sem tudhatom, hogy milyen volt a háború előtt kiflit venni a péknél, csak sejtéseim lehetnek.
Mondjuk inkább azt, hogy ez az a kifli, ami már a péknél ritkán fellelhető, mert nincs benne a lassan kötelező adalékanyag, amitől megpuffad benne a semmi, duplájára növesztve a térfogatot.
Amúgy fogadnék, hogy mindenki a nagyobbat venné, kétség kívül a puffasztottban nagyobb a hely a párizsinak.
Most levezettem, hogy háború van: ételfronton biztosan. A szemben állók: az élelmiszeripar és a fogyasztó. Ez a kifli pedig fityiszt mutat mindenkinek: adalékmentes, házi. Békebeli.
Vajas kifli, hozzávalók:
60 dkg liszt - nálam 40 dkg BL80-as kenyér liszt és 20 dkg rétes liszt, 12 dkg vaj, 3 dl teljes tej, 2,5 dkg élesztő, 2 csapott teáskanál só, 1 teáskanál cukor
A következő mondatokban olyan szavakat fogok használni, hogy langyos, futtatás, duplájára kelesztés, stb. Ha nem vagy (még) rutinos keltészta gyáros, akkor a puffancsnál írtam nagyon részletesen a kelt tészta készítésről, és a fonott kalács leírásánál találsz képeket a gyártási folyamatról, és persze leírást is mellékeltem.
Az élesztőt megfuttatom a cukorral elkevert langyos tejben. A lisztet tálba szitálom, ráöntöm az élesztős tejet, a nagyon puha vajat, és hozzáadok még 1 deci tejet. Megsózom.
Elkezdem összedolgozni, a maradék tejből annyit adok még hozzá, hogy kemény maradjon a tészta, egyértelműen elváljon a tálam falától.
Letakarom, egy órát kelesztem, addigra a duplájára kel.
A szépen megkelt tésztámat két cipóra választom, majd a deszkán addig nyújtom, amíg csak tudom. Rugalmas, szinte gumis anyag, rá kell nehezednem a dologra. A centis vastagságnál feladom, tíz darabba vágom, a széleket lecsapom, azt majd a végén felhasználom. Nagyjából 5X5 centis darabok lettek, ha nagyobb kifliket szeretnél, vágj nagyobb darabokat. Akár a dupla széltét-hosszát is megcélozhatod.
Most egyenként kezelésbe veszem a négyzeteteket. Átmegyek újra rajtuk a nyújtófával, szinte papírlapot lapogatok belőlük, majd átlósan, szorosan feltekergetem a darabjaimat. Csücsköket is csinálok, azaz kissé összenyomkodom a hengerek végeit. Végül kifliket formálok, fogyóhold alakra hajlítom a munkadarabokat. A lemaradt darabkákat összegyúrom, nagyjából formára nyújtom, azokat is kiflivé formálom. A kenyér liszt - rétes liszt keverék azért jó, mert a darabok nem ragadnak, nyúlnak a deszkán. Így nem kell folyton lisztet adagolni pluszba, amitől túl kemény, száraz lenne a végtermékem.
Ebből a mennyiségből 24 kisebb kiflit kaptam. Egy sütőlap nem elég, kettőre rendezgetem, hagyok helyet a keléshez, dagadáshoz. Letakarom egy-egy vászonnal a sütőlapokat. Sütőpapír legyen alattuk :) Ha nincs, nagyon vékonyan ki kell vajazni, olajozni a tepsik alját.
40 percet kelesztem a nyers formákat, majd sütés előtt megvizezem a kifliket. Erre rendszeresítettem egy pusszogtatót, ha nincs pont kéznél nálad, akkor ecsettel, langyos vízzel kend át a sütnivalód.
Légkeverésre állítom a sütőmet, bár nem vagyok oda ezért a módért, pontosabban igen, de inkább húsokat sütök így. Mivel két adagom van, kénytelen vagyok használni eme konyhai vívmányt. Hideg sütőbe teszem a sütőlapokat, az egyiket az alsó rácsra, a másikat két osztással fentebb. 190 fokra állítom a hőt, majd tíz perc elteltével megcserélem a sütőlapokat.
Ha nincs légkeverésed, sebaj. Én egyszerűen csak igyekeztem a készítéssel. Állítsd 200 fokra, gázos esetben négyesre a hőfokot, várd meg, amíg bemelegszik a sütő. Sütheted egyszerre is, csak 5 percenként cseréljenek helyet a lapok, vagy külön. Úgy a legjobb: amíg az első cipónyi kifli sül, megformázod a második adagot.
Bobbi szokás szerint már a sütésnél kifigyelte, melyik a stipistopi darab. A legkövérebbek, naná. Mivel sós a kifli, nagyon édes lekvárral kicsit távol-keleties párosítás, de ha szereted a kesernyés narancslekvárt, az példának okáért ehhez a békebelihez nagyon megy. Vagy a zöldalma lekvárt is ajánlhatnám, de ahhoz kell Hugi, aki lerámolja érte az írek hiperjét: a dublini Tesco-ból hozta, ottalvós légikísérése mellékeseként.
Jó, tegyél rá párizsit, az olyan igazi menzás cucc. Most fejtegethetném tovább persze, hogy mindenképpen békebeli legyen a felvágott. Egyszer majd, ha farmom is lesz, ígérem annak az adalékmentes elkészítési módját is megtanulom.
Jó, tegyél rá párizsit, az olyan igazi menzás cucc. Most fejtegethetném tovább persze, hogy mindenképpen békebeli legyen a felvágott. Egyszer majd, ha farmom is lesz, ígérem annak az adalékmentes elkészítési módját is megtanulom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése