2011. május 24., kedd

Mákos recept változatok: lepénytől a meggyesen át, a mákóczi túrósig


Eszembe jutott az "egyszerű"  piskóta tekercs, pedig nem is arról írok most, de idevág. Az a fajta, aminek a tésztáját vékonyra kell sütni, lekvárral kenni, feltekerni. Na ez az a sütemény, amivel első körben, sok-sok évvel ezelőtt próbálkoztam. Lehet hogy egyszerű, de nekem nem jött össze, és gyanítom, hamarabb fogok emeletes dobos tortát készíteni, minthogy azt a tekercset összehozzam. Most is eszembe van, amint többszöri nekifutásra sem bírom úgy feltekerni a piskótát, hogy ne repedjen minden hajtásnál ezer irányba. Próbáltam azóta már nedves konyharuhával, alufóliával, melegen, hűtve, meg már nem is emlékszem, hogyan. Az viszont élénken él bennem, mennyire csalódott voltam. De nem adtam fel a sütést, hála Horváth Ilona alapművének, amelynek simán, és stílusosan ez a címe: Szakácskönyv. Semmi jelző, semmi alcím, faksznizás. Na abban találtam – sok-sok megsüthető társával együtt -  a mákos lepény receptjét, ami ehető formában került ki a sütőből, helyből felülírva a piskótatekercs okozta lelki sokkomat. Azóta eltelt jó néhány év, ugyan a tekercs nem jött össze, a mákost viszont csukott szemmel is összerakom. Megjegyzem, ma már simán körbekenném valami jó kis csokikrémmel a  piskóta tekercsen a repedéseket, törésvonalakat  és kész lenne a fatörzs torta.  Na így megy ez, némi rutin Ilona jóvoltából, és lehet kísérletezni, ahogy én például a mákossal tettem. Elsőként csak meggy ment bele, most már túró is, így lett belőle, mákóczi túrós, ami picit tényleg hasonlít az otthon is elkészíthető Rákóczi túrósra. Akkor vegyük is sorjában. Elsőként a mákos lepényt, hogy legyen - Ilonának köszönhetően - sikerélmény.


Ami a mákos lepényhez kell:
20 dkg sima liszt, 20 dkg darált mák, 20-25 dkg cukor, 2,5 dl tej, 3 tojás, 1 cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja, margarin, vagy olaj a tepsi kenéséhez

Ami akkor kell még, ha meggyes-mákos lepényt készítesz:
a fentiek,
plusz 1/2 kg friss-, vagy fagyasztott-, vagy befőzött meggy

Ha mákóczi túros lesz a végeredmény:
a fentiek mindegyike
plusz: 1/2 kg. túró, 3 tojás, 6 evőkanál porcukor, 1 dl tejföl, reszelt citromhéj
sütőpapír :)

Kapcsolom a sütőt, állítom 180 fokra, a gázosnál ez a közepes fokozat. Már csak megszokásból írom, hogy ne légkeverj, azt hagyd a sült csirkének, ahhoz való funkció az. Veszem a nagyobb keverőtálam. Beleütöm a tojásokat, és beleszórom a cukrot. A recept szerint 25 deka kell, de én a cukrot minden receptből mínuszba csalom, úgyhogy csak húsz deka megy bele. Nem szeretem, ha a cukor az ízével hatalmaskodik a hozzávalók aromája felett, így önhatalmúlag, ahol lehet, ott felülírom a mennyiségét. Beleöntöm a tej felét a tojásos masszába és jól összekeverem a robottal. Szóróm bele a mákot, szitálom bele a lisztet, a sütőport, a tej másik felét, reszelem a citrom felének héjat, közben keverem. Ugye írnom sem kell, hogy a lisztet szitálni muszáj, a zacskóban összenyomódott szemeket levegőhöz kell juttatni.  Ha nincs kéznél szita, jó egy szűrő is, csak levegőztess, az lényeges. A tésztával most készen is vagyok. Ezért vicces nekem, amikor valaki azt mondja, nincs ideje sütni. Ez lehetett eddig úgy bő tíz perc. Mellesleg van egy árva mosatlan edény, meg a robot két karja. Nagyjából egy rántotta készül el ennyi mosatlannal, ennyi idő alatt. Veszem a tepsit, az enyém egy 25X30 centis teflon, 6 centi magas. Ebben éppen elfér a sütemény, ha ekkora pont nincs, inkább nagyobbat vegyél elő,ennél  kisebb ne legyen a forma. Alaposan kikenem, beleöntöm a tésztát, kicsit mozgatom, hogy egyenletesen elterüljön a massza, és tolom a rácsra a sütő közepére. Ha csak a mákos lepény a célod, süsd úgy 40-45 percig, szúrd meg egy hústűvel, fogpiszkálóval, ha nem ragad a tészta, készen vagy. Vedd ki, hagyd hűlni kicsit, borítsd ki a formából, szórd meg egy kis porcukorral. Ha ennél többre vágysz, sütheted a meggyes mákos változatot is.
 
Ha fagyasztott meggyed van, azt a sütemény tésztájának készítése előtt, forró vízbe tedd, majd forrald fel, szűrd le. A lényeg mindössze annyi, hogy a lecsepegtetett meggyszemeket akkor szórd a tésztára, amikor az már a tepsiben várja a sütkérezést, szépen egyenletesen elosztva a tészta tetején. Ne keverd össze a tésztával, mert a szemek elsüllyednek. A sütési idő ugyan az, mint a sima lepény esetében. Ha befőtt a meggy, akkor csak szűrd le a levét, innentől az eljárás ugyan az. Friss meggy is jó, ha pont szezonban vagy, de azt párold, engedje ki a a levét, mielőtt a süteménybe kerül a húsa.



Én mákóczi túróst készítek, onnan folytatom, hogy a leszűrt meggyszemeket szépen elosztom a tepsiben, és így teszem a sütőbe a tésztát. Most elősütöm a mákos alját, úgy 15-20 percem van a túrókrém elkészítéséhez.
Veszek egy keverőtálat, abba beleszóróm a darabos, zacskós túrót, kicsit összetöröm egy villával, de nem krémesítem nagyon. Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat bele a túróba, a fehéret a fém keverőtálamba teszem. Ha nincs, nem baj, jó másmilyen is, de habot a fémben az igazi készíteni.  A sárgás túróhoz hozzáteszek 3 evőkanál porcukrot, és a robottal elkeverem. Kissé száraz, adok hozzá 1 deci tejfölt. Nem többet, nem jó, ha túl híg a túrókrém. Belereszelem a citrom héjának másik felét, elkeverem.  
Letelt a máklepénynek adott idő, kiveszem a sütőből. Lassan, óvatos mozdulatokkal egy fa lapát segítségével rákenem a túrókrémet. Természetesen elkapkodtam, a közepe még túl lágy volt, beszakadt a tészta, el is nyelte a túrókrém ezen részét. Sebaj. Ettől lesz majd olyan rusztikus a végeredmény. Legközelebb kivárom a húsz percet, türelemmel. Akkor igazán jó, ha a tetején már szúrható a tészta, csak belül nyers még. Most visszateszem a sütőbe, fél órát még sül a lepény.  A széle már pirul, de a közepének még kell az idő, különben nyers marad ott a tészta. Amikor már a közepe sem ragad, úgy fél óra elteltével, a félretett tojásfehérjét habbá verem, 3 kanál porcukorral. Lassan adagolom a cukrot, a tál széléhez közel rakom, és óvatosan mindig arra vezetem a robot karját. Így elkerülöm, hogy a porcukor homokviharhoz hasonlóan végigsöpörjön a konyhapulton. Amikor megvagyok a kemény habbal, újra kiveszem a tepsit, rásimítom a sütemény tetejére a habot. Egy kétágú alkalmatossággal hullámokat húzok a habba. Ez nem csupán a dísze, a praktikuma lesz. Ha nincs hullám, magától repedne a hab. Visszatolom a sütőbe, és kicsit  visszaveszem a hőfokot. Úgy 150 fok körül sütöm tovább, tíz percig, amikor már szépen megemelkedett, megbarnult a hab, kiveszem a sütőből. 
Most már tényleg készen vagyok. Legközelebb remélem majd eszembe jut, hogy a tepsit nem csak vajazni kell, hanem sütőpapírt is teríteni, de úgy, hogy kilógjon annyira a széle, hogy az ujjammal meg tudjam csípni. Csak azért, mert akkor némi segítséggel, négy kézzel ki tudjuk emelni a tepsiből a tésztát, úgy könnyebb felszeletelni. Ezt a mákóczit nem tudom borítani, a tortalapát élével  a tepsiben vágom kockákra a habos túróst, és egyesével egyensúlyozom ki az adagokat, vigyázva, hogy ne karcoljam össze a teflon bevonatomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése