2011. április 30., szombat

VKF színes étel 2. - desszert

Málnatorta dupla habbal


Amikor megláttam Strawberry blogján, hogy színpompás ételekkel lehet nevezni a 42. VKF-re, aminek stafétáját Mézigörltől vette át, mondtam Bobbinak hogy szerintem csináljunk egy málnatortát. Azt, amelyiknek az alapreceptjét abban az ötkeres szakácskönyvben találtam, amit kezdőknek szerkesztettek, de többévnyi konyhai rutinnal is bátorság hozzáfogni  az ott található sütemények megvalósításához. A krém persze nem is olyan, azt ahogy szoktam, már fejben átalakítottam. Aztán látom ám, hogy az említett szépséges oldalon megjelenik csak úgy, egy málnatorta, természetesen gyönyörűen tálalva és fényképezve. Gondoltam, akkor most kitalálunk mást. Aztán elkészült, mert Strawberry szerint ne vicceljek, a kicsiny menzás közösség szerint pedig nem ér ígérgetni, aztán megfutamodni. Így bár főztem is színeset,  lett nevezni való málnatorta.

Hozzávalók:

a tortalaphoz: 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 cs. sütőpor
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 2 cs. habfixáló, 25 dkg málna, 4 evőkanál cukor, 20 dkg étcsokoládé, 8 dkg vaj, 2 evőkanál tejszín
a tetejére: 25 dkg málna, kevéske csokiforgács


A torta lapjához veszem a 28 centis kapcsos formámat, kikenem és kibélelem sütőpapírral. A tojásokat 3 evőkanál forró vízzel alaposan felverem, majd beleszórom a cukrot, majd a keményítőt, a lisztet, a sütőport. Végül a formába öntöm, és előmelegített sütőben, 180 fokon, úgy fél órát, tűpróba kiállásig sütöm.

Lekapcsolom a forma oldalát, leszedem a papírt, és a lapot kihűtöm, majd vízszintesen két darabra vágom. Gőz felett megolvasztok egy tábla csokit, elkeverek benne úgy 4 deka vajat, és egy kanányi tejszínt. Ezzel kenem a félbevágott lap tetejét, és oldalát. Megvárom, amíg kicsit dermed a csoki. 

A mascarponét és a tejszínt alaposan habbá verem a fixálóval. A málnát a cukorral összeturmixolom, és a habba keverem. A krém felét a lapra kenem, az oldalára is juttatok, majd a hűtőbe teszem, úgy tíz percre, a maradék krém társaságában.


Megvárom, míg kissé összeáll a csoki a krémmel, majd ráteszem a lap másik felét. Újabb adag csokit olvasztok, ugyan úgy, ahogy az előző adagot, de hagyok egy kockányit a díszítéshez. Azzal kenem a tetejét, és az oldalát, majd rásimítom a habos málna másik felét. Most ide kell írnom a kezdő cukrászoknak, hogy étcsokoládé alatt a roppanós valódi csokit értem, nem a rémes állagú (és ízű) tortabevonót.
Végül a málna maradék feléből a szebb szemeket rárendezem, és a szélére szórok egy kis csokiforgácsot, amit a félretett kockából reszeltem. 
Egy órára a hűtőbe pakolom, majd szeletelek, rendezgetjük, fényképezzük. Bobbi közben lesben áll, hogy végre kóstolhasson. Igazság szerint arra a jó nagy szeletre pályázott, amit a kép kedvéért, a szokásosnál nagyobbra adagoltam.








1 megjegyzés:

  1. Színes, no és izgalmas, a leírás körítése is, nagyon guszta, és finooommm!!!!

    VálaszTörlés