2011. május 13., péntek

Ismétlés a tudás jó édes anyukája: citromfelfújt így is, úgy is


Tegnap sütöttem úgy kilencezredjére a tuti citromos felfújtamat. Este még volt bennem egy kis energia, elsőre csak a képeket raktam egybe, aztán meg is írtam a receptet. Szokás szerint kiposztoltam, megosztottam a facebook -on. Elégedetten felálltam a gép mellől, és átzuhantam a kanapéra a Borgia-t nézni. Mondtam már, hogy súlyos sorozatfüggő vagyok? Na majd erről is írok egyszer.
Reggel gyorsan rá akartam nézni a posztra, de nem értem el az oldalt. Lassan leesett, hogy a blogger.com kissé "letérdelt", úgyhogy vártam. Egész nap eszemben volt, hogy az nem lehet, hogy törlődött a poszt, mert nem mentettem vissza. De lehet. Volt, és most nincs. Nincs tanulság, ne kezd, kérlek, hogy miért nem mentem vissza a gépre? Férjnek ez az egyik házi feladata, hogy kezdi. Ne vedd el tőle a melót.
Most akkor rekonstruálom, amennyire tudom.

Nagyjából azt írtam, hogy ez az én tuti receptem. Tízen éve kaptam egy Erika nevű kedves kolléganőtől, azzal a jó tanáccsal, hogy ezt a süteményt még ő sem tudta elrontani. Hát igen, Erikát nem a főztjéért szeretjük....De ez tényleg egyszerűen elronthatatlannak bizonyult.
Aztán leírtam ide azt is, hogy elég gyakran sütöm, hovatovább ez volt a legutóbbi újévi köszöntés ünnepi süteménye, merthogy kilencet mondott a műsorvezető az éjféli visszaszámláláskor, amikor kikaptam a sütőből. Aztán azt is elmeséltem, hogy Hugi jókedv bombája, mert amikor vigasztalhatatlan, az a varázskérdés, hogy: Tegyek oda egy citromost? Bobbi pedig egyedül is simán megkeveri, már annyiszor csinálta.
Csacsogtam aztán arról is, hogy most is Huginak sütöttem, pontosabban partizni ment és küldtem némi házi sós ropogóst, fehér- és barna kenyeret és a felfújtat. Ez egy családi üzlet volt, a sütésért cserébe kaptam tőle 8 darab mini felfújt formát. Előre "fizetett", úgyhogy ki is próbáltam, úgy  is készült egy adag.
Kicsit zengtem némi ódát is a citromosról, hogy mérleg sem kell hozzá, mert mérőpohárral kell adagolni bele a hozzávalót, és lehet variálni is a mennyiséget. Ha kicsit több a liszt, vagy a joghurt úgy is jó. Ha megy bele túró, az is jó. Most pedig már azt is tudom, hogy a mini formákban is elkészül. Mellesleg Erika tepsit írt. A felfújt így is, úgy is jó.

Ha jól emlékszem ide szerkesztettem a készítéses képmozaikot. 


Citromos felfújt, hozzávalók:
pitetálban, vagy kb. 25X30-as tepsiben készítve
3 dl liszt, 2 és fél dl natúr teljes joghurt (nem csökkentett zsírtartalmú), 2 dl cukor (nálam barna és fehér vegyesen), 2 dl étolaj, 3 tojás, 1 nagy citrom (vagy két kisebb), 1 cs. sütőpor, esetleg 2 dl túró

mini felfújt formában, 8 darabra számolva:
minden, ami a pitetálas verzióhoz, plusz 3 dl fagyasztott bogyós gyümölcskeverék

A tojásokat 3 evőkanál forró vízzel habosra verem, majd hozzáadom a joghurtot, a cukrot, az olajat. Alaposan átrobotolom, majd hozzáadom a lisztet és a sütőport, végül a citrom reszelt héját, és a leve felét. A kikent formába töltöm a masszát, vigyázok, hogy a peremig maradjon egy bő ujjnyi hely. Felfújt, a nevéhez hűen megemelkedik. Beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, majd 25-30 perc múlva, amikor a széle éppen pirulni kezd, kiveszem, rászórom a cukrot, rácsurgatom a citrom levét, és visszarakom. Nagyjából még egy szűk fél órát hagyom.
Talán itt írtam, hogy két mértékes poharat használok, az egyikben méricskélem a folyós hozzávalókat, a másikban a szárazat. Praktikus így, nem ragadnak egymásba a hozzávalók. Ezt mondjuk mi bögrés mérésnek, az angol nyelvű sütis oldalakon pedig ez a cup. Azt is írtam, hogy ha kicsit több a joghurt, kevesebb a liszt, nem baj. Azt is, hogy lehet több a citrom leve a tetején, ha bírod a savanykásabb ízhatást. Tehetsz bele túrót is, ha van.

A formákat is kikentem, majd nagyjából félig kanalaztam a tésztát, rászórtam úgy két teáskanálnyi fagyasztott gyümölcsöt, kiengedés nélkül, persze. Majd mertem még rá annyi masszát, hogy háromnegyedig legyenek a formák. Körberaktam a sütőben a piteformát a kistesókkal, ugyan úgy bánva velük, mint a tálas naggyal. 

Itt még okoskodtam egy kicsit, hogy tudod-e, hogy az újonnan szerzett cserép formákat a forgalomba helyezés előtt ki kell sütni? Öntsd fel őket félig vízzel, és egy fél órát tedd a forró sütőbe. 

Mentek is ma :)




2 megjegyzés: