2011. július 25., hétfő

Bukta !


Ott tartottam, hogy az áfonyás dzsemnél megígértem, hogy a lekvárral, dzsemmel, vagy ha úgy tetszik, ízzel töltött bukta lesz a következő, amit megosztok. Nem, minta azt gondolnám, hogy bárki tövig rágta már a körmét izgalmában, hogy mikor is lesz már az a megosztás :)

Már csak azért sem, mivel ezer és száz helyről lehet bukta készítés ügyben tájékozódni. Szerintem minden magyar konyha témában íródott szakácskönyvben benne van a bukta. Jó hagyomány szerint, természetesen különböző módon készítve. Ez alap. Ha egy ételhez, italhoz, sütihez, akármihez, két hozzávalónál több szükségeltetik, ott lesz eltérés. 

Nekem van egy egészen jól bevált "kottám", alapban aranygaluskához való tészta, de mint univerzális keveréket, úgy használom a töltött, tekert, rakott kelt tésztákhoz. Most is azt kelesztettem meg hozzá. Az én buktáim inkább buktácskák, tenyérnyire szabott darabok.



Lekváros bukta, hozzávalók:
40 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 9 dkg margarin, 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 cs. porélesztő), 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 dl tej, 1 késhegynyi só, 1 teáskanál kristálycukor, kb. 3 dl levár

Ebből a mennyiségből kb. 30 kicsi buktát lehet formázni.



Van már egy-két kelt tésztás recept ezen a blogon. A kalácsnál, vagy a csiga leírásánál igen bőven írtam a kelt tésztáról, ha gondolod, kattints, olvass. Itt most csak annyit írnék, hogy ne használj hozzá hidegen semmit, a tésztát pedig alaposan gyúrd át, majd türelmesen várd meg, amíg megkel. A többi megy magától, semmi abrakadabra nincs ebben sem.

Elsőként 3 deci langyos tejben elkavarom a kanálnyi cukrot, majd belemorzsolom, belekeverem az élesztőt. Letakarom, megvárom, amíg felfut. Addig a margarinból 6 dekányit folyósra melegítek.

Tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a sót, a porcukrot, majd az enyhén felkevert tojássárgákat, belecsorgatom a margarint, végül az élesztős tej felét. Elkezdem összedolgozni a tésztát, a robot csavaros karjával. Lassan hozzáadagolom a maradék tejes élesztőt is. A kezemmel gyúrom tovább, amit előtte alaposan körbekentem olajjal. Így a tészta nem ragad hozzám. Addig gyúrom, nyüstölöm, amíg laza, de egybefüggő tésztát nem látok. Akkor cipót formálok belőle, letakarom, egy szűk órát kelesztem.

Amikor már nagyjából a duplájára kelt, alaposan belisztezem a deszkát, majd ráborítom, kettészedem a tésztát, a felét még a tálban várakoztatom. A deszkára tett felet már nem gyúrom, nem piszkálom, hanem a nyújtófával úgy egy fél centisre nyújtom. Levágom a rojtos széleket, azt félrerakom. A téglalapot nagyjából egyenlő, úgy 8X8 centis négyzetekre vagdalom. Mindegyikre rakok egy bő teáskanál lekvárt, dzsemet. Az íze mindegy, amelyiket szereted. Az állaga nem. A hígabb jobban szétterül, belesül a tésztába, de nehezebb belerimánkodni az elején.

A tésztalapocskákat összehajtom, egyharmad egyszer, majd rá a szemközti egyharmad. A két végét lenyomkodom, majd kicsit behajtogatom, végül a hosszanti nyílást lazán lenyomkodom.

A kikent, papírral takart tepsibe sorakoztatom a buktácskákat, a nyílásukkal lefelé fordítva, szorosan egymás mellé rakosgatva. Így nem tudnak szétnyílni, repedni, csak felfelé dagadhatnak majd a sütőben. 

Az én tepsim 25X35 centis, az pontosan tele lesz a tekercsekkel. Hely nem maradhat, ha még is, béleld ki sütőpapír "galacsinnal", vagy egy kisebb, sütésálló bármivel. Ha rés marad, megindul az egész sor, nyílnak, repednek, jaj.

A másik fél cipót is nyújtom, töltöm, a tényleg alaposan lisztezett deszkán. Sorakoztatom a buktákat. A levagdosott széleket összegyúrom, nyújtom, formázom, hajtom, pakolom, majd az egész tepsinyi adagot lekenem a maradék, folyósra melegített margarinnal. Letakarva hagyom egy bő húsz percet újra megkelni, majd előmelegített, 180 fokos sütőbe, középre tolom. Nagyjából negyven perc alatt szépen megpirulnak.



Kiveszem a sütőből, lekenem azonnal tejjel a tetejüket, majd várok, amíg a papírnál fogva, négy kézzel :) ki lehet emelni a rakományt a tepsiből. Leszórom egy picit porcukorral mindet, majd langyosra hűtve elválasztom egymástól a buktácskákat. Ha nincs négy kezed, sebaj. hagyd langyosodni a tepsilakókat, aztán egy lapos késsel válaszd szét a buktákat, úgy rakd tálcára, tányérra az adagokat.

3 megjegyzés:

  1. Hmmm... idáig érzem az illatát. Csodálatos. Egy tepsivel rendelhetnék házhoz?

    Nea

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nea, kszönöm! Szerintem Te is simán el tudod készíteni, nincs szükség a szállításra :)

    VálaszTörlés
  3. A bukta mennyei, amúgy is szeretem, és micsoda étvágygerjesztő fotók!!!

    VálaszTörlés