Krumpli. Imádom. Mindegy hogy készül. Még simán sós vízben megfőzve is szeretem. Gimnazista koromban annyit ettem az olajban sütött változatot, hogy pont megunhattam volna. De nem tettem. Nyaranta azzal stresszeltem a szüleimet, hogy nem voltam hajlandó elmenni az ebédjegyes közösségi etetőbe, inkább sütöttem magamnak krumplit. Még a strandon is azt kértem. Nem is értem, hogy nem lett csömöröm tőle, de nem lett. Bármikor enném. Ez van.
A menzán viszont ritka az olajban pirított burgonya. Túlságosan magas a kalóriaszint, a tápérték pedig kérdőjeles.
Helyette inkább egyben főzöm, majd sütöm a burgonyát. Kevés olajjal átkenegetve. Úgy jóval barátibb értékeket mutat. Főleg így készül az újburgonya, és hogy ne legyen vita, megy hozzá a hús is.
Annyira egyszerű elkészíteni, hogy egy hetet pihent ez a téma. Azon gondolkodtam, hogy ez recept-e, vagy nem lehet annak nevezni. No. Majd lesz valahogy :)
Tepsiben sütött mustáros karaj, újburgonyával, hozzávalók, 4-6 személyre:
60-80 dkg rövidkaraj filé, 1,5 - 2 kg nagyjából egyforma nagyságú újburgonya, 1 közepes cukkini, 1 zöldpaprika, 1 nagyobb fej fokhagyma, 2 dl sütéshez szánt olíva olaj, 2 evőkanál sör-mustár (vagy bármilyen mustármagos keverék), zöldfűszer keverék, só
A krumplit beleborítom a mosogatóba, engedek rá vizet, majd alaposan lesikálom a szemeket. Egy főzőedénybe pakolom, engedek rá annyi vizet, hogy ellepje, egy evőkanálnyi sót teszek, lefedem, majd addig főzöm, amíg a kétágú húsvillával szúrva éppen puhának nem találom. Ez nagyjából húsz perc. Túlfőzni nem szabad, de keményen sem jó. Az egyben hagyott krumpli, még újonnan sem képes átfőni a sütőben, mint a hús.
Amíg fő, előkészítem a húst. Bő ujjnyi szeletekre vágom, kicsit megklopfolom, enyhén besózom.
A krumpliról leöntöm a vizet, majd egy lukacsos gyümölcsmosóban annyira hagyom hűlni, hogy a héjához hozzá tudjak érni. Bal kezemmel felszúrok a húsvillára egyet, jobb kezemmel, egy kisebb kés segítségével, lehúzogatom a héját. Azonnal lejön, semmi kínlódás, sitty és sutty, megvagyok. Hagyhatod is rajta, semmi bajod nem lesz tőle, de ha igazán pirított darabokat szeretnél, küzdj meg érte.
Most jön a tepsibe rendezgetés: a tepsi alját kikenem olíva olajjal. Nem kell extra szűz. Az étolaj csak azért nem szerencsés, mert hamar ráég a tepsire, az olíva jobban bírja, az égett szag (és íz) így elmarad. A tepsi annál jobb, minél nagyobb, és minél alacsonyabb az oldala.
A hússzeleteket a tepsi közepére pakolom, jó szorosan egymáshoz. Sütés közben zsugorodnak, helyezkednek úgy is. A sör-mustárt egy kis tálkában egy evőkanálnyi olajjal elkeverem, majd a keveréket a hússzeleteken elosztom. A sör-mustár itthon is kapható, delikátesz üzletekben találsz. Az eredeti, ír típusban barna Guiness sör van, mustármaggal. Simán rakhatod bármilyen keverékkel, de magos legyen, a flakonos, hot -doghoz szánt mustárral nem ér készíteni :) A mustáros keverék gondoskodik róla, hogy a hús ne száradjon ki, mellesleg az íze sem utolsó.
A krumpliknak készítek egy olíva olajból és zöldfűszeres keverékből álló kenőkét. Egyenként átkenegetem őket, körberakom a tepsit az egészben hagyott szemekkel. Két krumpli közé állítok egy-egy vastagabbra szeletelt cukkinit, amit szintén megkenegetek kissé az olajos-fűszeres mártásommal.
Szétszedek egy fej, zsenge fokhagymát. Pucolni nem kell, sütés után simán kipattannak a nem túl vastag héj mögül. Rakok még ide - oda egy-egy darabka paprikát.
Letakarom, csomagolom a tepsit alufóliával, ügyelek rá, hogy a pára most még a takarás alatt maradjon. 220 fokos sütőben egy fél órát párolom, majd leveszem a fóliát, újabb húsz percig pirítom a tepsibe halmozott mindenféle jót.
Ez a nyári változat, télen egészen más lesz ízre, ugyan ez. A krumpli héjasabb, a cukkini is más. De olyankor sem rossz. Ha nem szereted a disznóságokat, csirke, vagy pulyka húsát is pakolhatod. Lényeg: a mustárod legyen az, ami magos :)
A
Tepsiben sütött mustáros karaj, újburgonyával, hozzávalók, 4-6 személyre:
60-80 dkg rövidkaraj filé, 1,5 - 2 kg nagyjából egyforma nagyságú újburgonya, 1 közepes cukkini, 1 zöldpaprika, 1 nagyobb fej fokhagyma, 2 dl sütéshez szánt olíva olaj, 2 evőkanál sör-mustár (vagy bármilyen mustármagos keverék), zöldfűszer keverék, só
A krumplit beleborítom a mosogatóba, engedek rá vizet, majd alaposan lesikálom a szemeket. Egy főzőedénybe pakolom, engedek rá annyi vizet, hogy ellepje, egy evőkanálnyi sót teszek, lefedem, majd addig főzöm, amíg a kétágú húsvillával szúrva éppen puhának nem találom. Ez nagyjából húsz perc. Túlfőzni nem szabad, de keményen sem jó. Az egyben hagyott krumpli, még újonnan sem képes átfőni a sütőben, mint a hús.
Amíg fő, előkészítem a húst. Bő ujjnyi szeletekre vágom, kicsit megklopfolom, enyhén besózom.
A krumpliról leöntöm a vizet, majd egy lukacsos gyümölcsmosóban annyira hagyom hűlni, hogy a héjához hozzá tudjak érni. Bal kezemmel felszúrok a húsvillára egyet, jobb kezemmel, egy kisebb kés segítségével, lehúzogatom a héját. Azonnal lejön, semmi kínlódás, sitty és sutty, megvagyok. Hagyhatod is rajta, semmi bajod nem lesz tőle, de ha igazán pirított darabokat szeretnél, küzdj meg érte.
Most jön a tepsibe rendezgetés: a tepsi alját kikenem olíva olajjal. Nem kell extra szűz. Az étolaj csak azért nem szerencsés, mert hamar ráég a tepsire, az olíva jobban bírja, az égett szag (és íz) így elmarad. A tepsi annál jobb, minél nagyobb, és minél alacsonyabb az oldala.
A hússzeleteket a tepsi közepére pakolom, jó szorosan egymáshoz. Sütés közben zsugorodnak, helyezkednek úgy is. A sör-mustárt egy kis tálkában egy evőkanálnyi olajjal elkeverem, majd a keveréket a hússzeleteken elosztom. A sör-mustár itthon is kapható, delikátesz üzletekben találsz. Az eredeti, ír típusban barna Guiness sör van, mustármaggal. Simán rakhatod bármilyen keverékkel, de magos legyen, a flakonos, hot -doghoz szánt mustárral nem ér készíteni :) A mustáros keverék gondoskodik róla, hogy a hús ne száradjon ki, mellesleg az íze sem utolsó.
A krumpliknak készítek egy olíva olajból és zöldfűszeres keverékből álló kenőkét. Egyenként átkenegetem őket, körberakom a tepsit az egészben hagyott szemekkel. Két krumpli közé állítok egy-egy vastagabbra szeletelt cukkinit, amit szintén megkenegetek kissé az olajos-fűszeres mártásommal.
Szétszedek egy fej, zsenge fokhagymát. Pucolni nem kell, sütés után simán kipattannak a nem túl vastag héj mögül. Rakok még ide - oda egy-egy darabka paprikát.
Letakarom, csomagolom a tepsit alufóliával, ügyelek rá, hogy a pára most még a takarás alatt maradjon. 220 fokos sütőben egy fél órát párolom, majd leveszem a fóliát, újabb húsz percig pirítom a tepsibe halmozott mindenféle jót.
Ez a nyári változat, télen egészen más lesz ízre, ugyan ez. A krumpli héjasabb, a cukkini is más. De olyankor sem rossz. Ha nem szereted a disznóságokat, csirke, vagy pulyka húsát is pakolhatod. Lényeg: a mustárod legyen az, ami magos :)
A
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése