2016. június 5., vasárnap

Günter leve


Húsleves. Jércéből. Bobbi a szárnyast, ami szükségeltetik hozzá Günternek szólítja. Güntert nem lehet csak úgy a hiperekből hozni, nincs hústálcán, fóliázva. Güntert háznál tartják, elvben látott életében gyepet, napsütést, esőt. Güntert a piacon árulják a háztájis nénik, a tartályos tej és a sonka mellett. Se grillre szánt, se darabokban kínált, ipari jelleggel nevelt egyeddel nem helyettesíthető. A húsleveshez Günter kell. Ezen kívül még egy kihagyhatatlan tényező:

idő.

Hozzávalók:
1 kb. 2-3 kilós jérce (vagy a fele)
minimum 1 kg zöldség vegyesen
só, szemes fekete bors
 kemény legényeknek csípős paprika

Güntert fel kell darabolni. Alaposan megmosni. A kaparóját és a fejét én nem teszem a fazékba, de ez ízlés kérdése. Nem a kedvenc konyhai elfoglaltságom egy jérce felnyiszálása, de megcsinálom. Ha undorodsz a lentebbi kép láttán, inkább ne főzz húslevest. Előszedek egy levesfőzéshez alkalmas, legalább 5 literes edényt, fedővel. 
A hús, így darabolt állapotban nagyjából az edény harmadát foglalhatja el, különben kocsonya lesz belőle. (sűrű húslé). Ha sok a darab, elfelezem, a maradékot fagyasztom. Teletöltöm az edényt vízzel, főni teszem. Forrás után leszedem a habot. Takarékra veszem, sózom, szemes borsot teszek, úgy 8-12 szemnyit egy teatojásba, azt dobom a főzővízbe. Jobb bezárni a csípős dolgokat, mint ráharapni a levesben.



Günter lassan fő. Takarékon gyöngyözik, bugyog. Fedő alatt fővöget. Nagyjából másfél, inkább két órát. Akkor telerakom a levest zöldséggel. 4-5 sárgarépa, hosszában negyedelve, 1-2 gyökér, karalábék darabolva, zeller. A zeller szára, levele, petrezselyem. Kicsit felveszem a meleget, ha már intenzíven bugyog, megint takarékra rakom. Nagyjából egy szűk óra még, és készen van.

A húst, zöldséget kiszedem a fazékból, és a levet átszűröm. Jöhet hozzá vékony metélt, daragaluska. Csigatészta. Nálunk az utóbbi a menő. A csípős paprikát az asztalon tartom, a bátrak tehetik ízlés szerint hozzá.

A húsleves egyszerű téma. Ha betartod az alapanyag, és az idő hozzávalókat, és ha teszel hozzá rengeteg zöldséget, elronthatatlan. Ha nem öntöd fel vízzel, és a sóval is óvatos vagy, akkor biztosan az.
Egyéb módon simán csak bűn rossz.

A húsleves nem trendi. Ettől még finom.

Ha sok lé marad, megy a fagyasztóba. A rizottó például azzal készül. Tudtad?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése